Vyoms
Bookmark and Share Rss Feeds

Hot Jobs
Fresher Jobs
Experienced Jobs
Government Jobs
Walkin Jobs
Placement Section
Company Profiles
Interview Questions
Placement Papers
Interview Ebook
Get 9,000+ Interview Questions & Answers in an eBook.
Interview Questions & Answers Kit
  • 9,000+ Interview Questions
  • All Questions Answered
  • 5 FREE Bonuses
  • Free Upgrades
Resources @ VYOMS
Companies In India
Consultants In India
Colleges In India
Exams In India
Latest Results
Notifications In India
Call Centers In India
Training Institutes In India
Job Communities In India
Courses In India
Jobs by Keyskills
Jobs by Functional Areas
Learn @ VYOMS
GATE Preparation
GRE Preparation
GMAT Preparation
IAS Preparation
SAP Preparation
Testing Preparation
MBA Preparation
News @ VYOMS
Freshers News
Job Articles
Latest News

VYOMS TOP EMPLOYERS

Wipro Technologies
Tata Consultancy Services
Accenture
IBM
Satyam
Genpact
Cognizant Technologies


Search Jobs:
(For ex: Software Testing Jobs, C/C++/Java Jobs, .Net Jobs)

Home » Placement papers » HAL Sample Test Paper on June 2011 at Mumbai

HAL Sample Test Paper on June 2011 at Mumbai

Advertisements
Number of Views:    573
Date Of Addition:    Friday, November 11, 2011

All Hindustan Aeronautics Limited (HAL) Placement papers
All Placement papers of Defence/Government
 
All Mumbai Placement papers
HAL Sample Test Paper 2

1. When length of a wire increases its resistance
a. doubles b. half c. remains same
Ans: ( a )

2. When a 50 Hz ,6-pole Induction Motor runs at 975rpm,the rotor emf frequency is
a. 12.5Hz b. 1.25Hz c. 4Hz
Ans: ( b )

3. When a 6 pole 50Hz Induction Motor runs at 1450 rpm , its working mode is
a. motoring b. braking c. generating
Ans: ( a )

4. Slips for Different modes of operation of Induction Motor are
answer: motoring -0<S<1,generating- S<0,braking - S>1

5. Damping ratio ( ? ) is 0.75, natural frequency is 12 rad/s are given & asked to find peak time

6. In electrodynamo-meter type wattmeter
a. pressure coil is made fixed
b. current coil is made fixed
c. both the coils are made fixed
Ans: ( a )

7. In flux meter control torque is produced by
a. weights attached to it.
b. Springs
c. No control torque is there
Ans: ( c )

8. One question regarding hot wire instrument

9. In MI meters deflecting torque is proportional to
a. square of the current
b. square of the voltage
Ans: ( a )

10. In 3-F system total power is given by
a. v3VLILcos F
b. 3VLILcos F
c. VLILcos F
Ans: ( a )

11.From supply one 3-F step-down transformer is drawing 10 A, the secondary current will be
minimum when the transformer is
a. star-delta
b. delta-star
c. delta-delta
d. star-star
Ans: ( b )

12.Transformer rating is expressed in
a. KVA
b. KVAR
c. KW
Ans: ( a )

13.Manganin is a
a. Insulator
b. Semi-conductor
c. Alloy

14.Dual scope oscilloscope has
a. two separate horizontal and two separate vertical plates
b. one horizontal and two separate vertical plates
c. two separate horizontal and one vertical plates
d. one horizontal and one vertical plates

15.Standard Cell voltage is measured by
a. MI meter
b. MC meter
c. Potentiometer

16.The input resistance of the CRO is of the order of
a. tens of ohm
b. mega ohm
c. kilo ohm
d. fraction of an ohm
Ans: ( b )

17.Errors are introduced in Wheatstone bridge due to
a. lead resistance
b. contact resistance
c. some thing is given
d. all of the above

18.HRC fuse and circuit-breaker combination is used CB operates for
a. low over-load currents
b. high over-load currents
c. combination is never used

19.G(s) = K / s(s+5)(s+1) is given to find the value of K for stable operation

20.By increasing gain of the system root locus will
a. moves away from poles
b. moves away from zeros
c. crosses imaginary axis
Ans: ( a )

21.When the load current is high while measuring power using wattmeter
a. current coil is connected near load
b. pressure coil is connected near load

22.C = 0.01F and L = 1 mH and current is 10 A and asked to find the voltage drop

23.Transmission line is terminated by R and no reflection is there , then the value of R is
_________
Ans: 400 ohm

24.One question regarding shunt ohm-meter and seriea ohm-meter

25.Inverted V curves are drawn between ________
Ans: field current Vs power factor

Be the first one to comment on this Placement Paper





Sponsored Ads

Interview Questions

HR Interview Questions
Testing Interview Questions
SAP Interview Questions
Business Intelligence Interview Questions
Call Center Interview Questions

Databases

Clipper Interview Questions
DBA Interview Questions
Firebird Interview Questions
Hierarchical Interview Questions
Informix Interview Questions
Microsoft Access Interview Questions
MS SqlServer Interview Questions
MYSQL Interview Questions
Network Interview Questions
Object Relational Interview Questions
PL/SQL Interview Questions
PostgreSQL Interview Questions
Progress Interview Questions
Relational Interview Questions
SQL Interview Questions
SQL Server Interview Questions
Stored Procedures Interview Questions
Sybase Interview Questions
Teradata Interview Questions

Microsof Technologies

.Net Database Interview Questions
.Net Deployement Interview Questions
ADO.NET Interview Questions
ADO.NET 2.0 Interview Questions
Architecture Interview Questions
ASP Interview Questions
ASP.NET Interview Questions
ASP.NET 2.0 Interview Questions
C# Interview Questions
Csharp Interview Questions
DataGrid Interview Questions
DotNet Interview Questions
Microsoft Basics Interview Questions
Microsoft.NET Interview Questions
Microsoft.NET 2.0 Interview Questions
Share Point Interview Questions
Silverlight Interview Questions
VB.NET Interview Questions
VC++ Interview Questions
Visual Basic Interview Questions

Java / J2EE

Applet Interview Questions
Core Java Interview Questions
Eclipse Interview Questions
EJB Interview Questions
Hibernate Interview Questions
J2ME Interview Questions
J2SE Interview Questions
Java Interview Questions
Java Beans Interview Questions
Java Patterns Interview Questions
Java Security Interview Questions
Java Swing Interview Questions
JBOSS Interview Questions
JDBC Interview Questions
JMS Interview Questions
JSF Interview Questions
JSP Interview Questions
RMI Interview Questions
Servlet Interview Questions
Socket Programming Interview Questions
Springs Interview Questions
Struts Interview Questions
Web Sphere Interview Questions

Programming Languages

C Interview Questions
C++ Interview Questions
CGI Interview Questions
Delphi Interview Questions
Fortran Interview Questions
ILU Interview Questions
LISP Interview Questions
Pascal Interview Questions
Perl Interview Questions
PHP Interview Questions
Ruby Interview Questions
Signature Interview Questions
UML Interview Questions
VBA Interview Questions
Windows Interview Questions
Mainframe Interview Questions

FREE JOBS NEWSLETTER
3,11,757 [96,218 + 2,15,539] MEMBERS!


Contact Us | Feedback | Link to Us
Copyright © 2001-2009 VYOMS.com. All Rights Reserved. Home | About Us | Jobs | Contact Us | Privacy Policy | Terms & Conditions.
Disclaimer: VYOMS.com has taken all reasonable steps to ensure that information on this site is authentic. Applicants are advised to research bonafides of advertisers independently. VYOMS.com shall not have any responsibility in this regard.
Placement Papers | Get Your Free Website | IAS Preparation | C++ Interview Questions | C Interview Questions | Report a Bug | Romantic Shayari | CAT 2014